Perşembe, Şubat 01, 2007

Amasyaca

Sevgili Babacim bana valiligin yaptigi bir arastirmayi yollamis. Yoresel "diller" en buyuk meraklarimdan biridir. sizlerle de paylasiyim dedim.


"Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında olan Amasya'da halkın geleneksel olarak konuştukları şivelerinde ilginç sözler bulunuyor.

Kendilerini daha çok Karadenizli olarak gören, ağız ve şiveleri ile bölgede çok farklı bir yeri olan Amasya'da yaşayan yerliler, önceden buyana kullanılan sözleri kullanmaya devam ediyorlar. Elmaya ‘alma’, başörtüsüne ‘bürük’, azıcığa ‘ecük’, civcive ‘cücük’, banyo yapmaya ‘yıkanmak’, kızılcığa ‘zoğal’ diyen kent sakinleri, belkiye ‘ellağım’, gömleğe ‘göynek’, muşmulaya ‘döngel’, çabuk olmaya ‘şip’, rezile ‘ilezir’, havluya ‘peşkir’, geçen yıla ‘bıldır’ diyerek konuşuyorlar. Amasya'ya ve Amasyalılara yabancı olan kişiler 'Heri'nin ne anlama geldiğini tam anlayamazlarken, köşeye ‘çene’, kümese ‘pinlik’, tırmığa ‘gelberi’, cımbıza ‘mangaş’ diyen Amasyalılar birbirlerini anlamakta güçlük çekmiyorlar.

Özellikle yöresel ev yemekleri ile Türk mutfağına fazlaca lezzet katan Amasyalıların en önde gelen yemekleri arasında ‘keşkek’, ‘baklalı dolma’, ‘Amasya çöreği’, ‘vişneli ekmek’, ‘tarhana çorbası’ bunlardan sadece bir kaçı. Yemeklerin tariflerinin kaybolmaması için harekete geçen Valilik, Amasya yemeklerinden oluşan bir kitap bile bastırdı."

Kardeslerimle bizde normal Turkce bir cumleyi Amasyacaya cevirmistik.

Turkce "çocuklar merdivenlerin altında bilye oynuyor"

Amasyaca "çağlar bedellerin altında kındak oynuyor"

Evet bugun sayemde bir yabanci dil ogrendiniz. Bakalim yarin neler getiricek :)

muah


2 yorum:

doganslx dedi ki...

Ben bu yaziyi cok sevdim. Devami varsa gelsin bi zahmet. Gelberi diyince aklima beri geldi, Izmir'de de farkli bir alete deniyor ama tirmiga diyenler de olabilir. Boyle kazmaninki gibi sapi olan, ucu biraz capayi andiran ama cok daha genis agizli bir alet. Topragi acip cekmek icin kullaniliyor. Gecen hafta Izmir'de bahcede babamla calisiyoruz, pastoral tatlara kosuyoruz. Babam gelberiyi istedi. Ben de hayatimda ilk defa duymusum. Gelberi, gelberi? diye dusundum, sonra gidip aletlere baktim. Ulan olsa budur dedim. Oymus. Gozunu seveyim yerel dilleri. Izmir'in en unluleri: Yemis (incir), cigdem (aycekirdegi), gevrek (simit), domat, misket...

B5 dedi ki...

Iste bu ilginc ve bir o kadar da keyifli bir yazi :)
Bu farkli kelimeleri duymak benim cok hosuma gidiyor..
Keski bu örnekleri dinleyerek yasayabilsem..
Selamlar :)