Cumartesi, Haziran 23, 2012

Babaannelerim


Gecen sene Markus'u karsiladik ve ne yazik ki iki babaannemi de ugurladik.  Babamizin annesine de , teyzesine de hem babaanne diye hitap ederdik, hem de gercekten babaannemiz gibi severdik :) Feriha babaannemizin (kucuk babaanne)cocugu yoktu. Rahmetli esi de bizleri cok severdi, ben bes yasindayken hayatini kaybetmesine ragmen onunla ilgili cok guzel anilarim var. Ona da dede derdik :)
Babaannelerimiz de, anneannemiz de Ankarada yasiyordu. Ne zaman vakip bulsak giderdik, ama genelde bacagi yillarca kirik kalan anneannemiz yaninda kalirdik. Ben lise sona giderken babam universite sinavina daha iyi hazirlaniyim diye kiz kardesimi ve beni Ankara'ya tasidi, anneannemin evinde kaliyorduk ama ne yazik ki OSS'ye girmeden bir hafta once anneannemi kaybettik. Ve alel acele babaannemizin evine tasindik. Babaanneler ayni apartmanda ust uste yasarlardi. Halam babaannemin yan dairesindeydi. Ust katta gene yakin bir akrabamiz yasardi, sanki butun apartman bizim evdi. Babaannem disarda cok ciddi gorunen, dindar, prensipli bir kadindi. Kucuk babannem daha espirili, konuskan, ve gezmeyi cok seven bir kadindi. Politika hakkinda konusmayi, tv izleyip yorum yapmayi cok severdi. En sevdigi yer Ankara'da Ulus'tu orada alisverise gider sonra Haci Bayram'i Veli'ye ugrar eve gelirdi. Buyuk babaannem evini temizler, Kur'an okur, tv izlerdi. Biz tasindiktan sonra tabii bu gunluk yasam biraz degisti. Ben ailenin en gevezesi oldugum icin okulda ne var ne yoksa anlatirdim babaannelerime. Sanki dizi film anlatirmusum gibi dinlerlerdi beni :) O dindar , ciddi babaannem birinci senenin sonunda  bayagi yumusadi. Eddie Vedder ile evlenmeme bile izin verdi :) Bana "ben esmerim, bu aileyi sarisin beyaz tenli yapmak icin cok ugrastim, en sonunda sen ciktin, esmerle evlenirsen hakkimi helal etmem "derdi. tabii ki saka yapiyordu, ama tabi eve esmer bi oglan getirirsem guzelce dalga gecilecegini anlamis oldum :)
Hem kucuk hem de buyuk babaannemin bende yuzlerce hikayesi var :) ikiside cok akilli kadinlardi.
Insallah bu hikayeleri unutmam, Markus'a anlatabilirim. Onlari cok ozledim simdiden, zaten uc yildir yuzlerini gormemistim. Bir daha hic goremeyecegim, seslerini duymayacagim, neyseki bir kac yil once yaptigim video kayiti var elimde. Buyuk babanneme  cocukluk anisini anlattirmistim :) iyi ki yapmisim :)

2 yorum:

Deli Anne dedi ki...

mekanları cennet olsun..

deniz dedi ki...

İyi ki yapmışsın... Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun.