Cuma, Eylül 11, 2009

en sevdigim cocuk kitaplari

bugun aklima geldi bi yerden gene cocukken cok sevdigim bir kitabi aramaya basladim, eger bu kitabin adini biliyorsaniz lutfen bana da soyleyin yoksa meraktan catlicam!
simdi bu kitap fakir bir cocuk hakkinda idi, bi sekilde bir sehire geliyor orda zengin tuccarlara tavsiye veriyor . mesela bi adama, sattigi yiyeceklerin kutularina ufak uyduruk hediye koy ama her kutuya koyma genede herkes o yiyecegi alir diyor. baska bi adama, herseyi cok kalitelei uretme biraz kotu yap malzemeyi bu sekilde durmadan kirililar milletde yenisini alir diyor. en sonunda bu cocuk bayagi zengin oluyor.kendine kirmizi spor bi araba aliyor, annesine guzel ev aliyor filan, bir tanede kiz arkadasi oluyor, ama kiz arkadasi bunu terk ediyor neydi bu kitabin adi?
Bu arada sevgili kizkardesimi ufak bi hediye cocukken cok sevdigimiz bir masalin adini buldum hehehe
bu masalda (Turkce versiyonu tabii ki) hic gulmeyen prenses kendisine guldugunde yasli bi kadin (yada cadi) "Gul gul bakalim Sekerpare, bana aglamalisin Kederpare, sevdigin erkek bir mezarda bir oludur gercek!, cikaracaksin onu mermer mezarindan , prens Rorop ile evlenecegin zaman, sana ediyo bu lanet matmazel zefil markiz do pimpernel! " diye kiza guzelce bi lanet ediyordu, achi ile ben bu ezberlemistik ikide bir soylerdik.
evet masalin gercek adi The Pentamerone aslinda baska bir suru masallar iceriyo bu bu bizim sevdigimiz masal cerceve hikayesi imis. asagidaki linkten ingilizceni okuyabilirsiniz. yazari ise Giovanni Battista imis. Turkcesini bulamadim, cok yazik cunku ingilizcesi turkcesi kadar guzel diil :(
"http://www.timsheppard.co.uk/story/stories/pent01.html "

bu kitabi ararken cocukken acaip severek okudugum kitaplari buldum. Annem bize Can cocuk yayinlarinin ozel bi setini almisti. icine alti kitap sigan eski bi kitap goruntusunde kiliflar vardi. boyle 60 tane kitabimiz vari ikide bir okurdum , sonra ankaraya gittigim de kitapcidan daha cok can cocuk yayinlari alirdim. en sevdigim kitaplara baktim hepsi ayni yazarlardan :) anladigim kadari ile Marcel Ayme, Erich Kästner, Astrid Lindgren (Pippi'yi de o yazmis) benim ev sevdigim yazarlarmis.

BEYAZ YELE René Guillot ( biraz acikli ama cok guzel, zaten atlarla ilgili butun hikayeler guzeldir)
PALAVRACI BARON, AÇIKGÖZ BUDALALAR , UCAN SINIF Erich Kästner
Stefan ile biraz once konustum, buyuk ihtimalle bu amcanin kitaplarnin evlerind eoldugunu soyledi cok sevindim! bir gun insallag cocuklarimiz oldugunda almanca okuyabilicekler bu kitaplari :)

Suluboya Kutuları, Yağmur Yağdıran Kedi, Nuhun Gemisi, Kuğuların Türküsü by Marcel Ayme iki kiz kardesin macerlarini anlatiyor. yazarin erkek olmasi beni sasirtti ama beni sok eden gercek bu kitaplarin sadece bir tanesini amazon.com' da bulabilmem oldu. hemen ismarladim, "out of print" deniyo, ikinci el aldim kitabi. ya ilerde iki kizim olursa ? yada benim kizim ve kardeslerimin bir tanesinin kizi kiz kardes gibi buyurlerse? yada oglum kiz kardesler hakkinda yazilan kitaplari okumak isteyen acaip bi oglan olursa? herseye hazirlikli olan bi anne olarak hemen bu kitabi sandigimdan cikaricam :)
MUTLU PRENS Oscar Wilde. Bu yazarin bir ton hikayesini okudum hepsinide cok sevdim :)

Şamatalı Köy by Astrid Lindgren; karsi apartmanda oturan arkadasim Lale'nin evine bizim evin balkonunda ip cekip birbirimize notlar yollamistik :) bu kitabi ilerde de bulabilirim galiba cunku hala basilan bir kitap , yasasin! samatali koy serisi superdi cunku.
Matilda, CHARLIE'NİN ÇİKOLATA FABRİKASI, DEV ŞEFTALİ (Yazar) ; Roald Dahl; bu kitabi okuduktan sonra direk bu kiz olmak istedim, hemde cok fena!
Siskolar ve Siskalar (Fattypuffs and Thinifers) André Maurois. Achii siskalarin tarafini tutumustu ben siskolarin. bu kitap hakikaten cok guzel bir kitap az daha bunu da alicaktim zor tuttum kendimi.
Bu seriden cok acikli oldugu icin bir defa okudugum kitaplar
ERİK ÇEKİRDEĞİ Lev Tolstoy super acikli hikayelerle dolu bi kitap Tolstoy'im komik hikayeler yazdigini sanmiyorum, ama tabi 10 yasindaki bir kizi depresyona sokmustu bu kitap, Kemalettin Tugcu nun gavuru :)
ÇOCUKLAR ARASINDA F. M. Dostoyevski; yoruma gerek yok sanirsam

Hiç yorum yok: